Anasayfa

 Köpeğinizin Yaşını Nasıl Hesaplarsınız?

Evinizi enerjiyle dolduran ve hayatınızın her anını renklendiren köpeğinizin büyümesini izlemek size tarifsiz bir mutluluk vermeli. Peki ya size köpeğinizin yılının sizin yılınıza eşit olmadığını söyleseydik? Sizin için hazırladığımız köpek yaşı hesaplama rehberi sayesinde köpeğinizin kaç yaşında olduğunu öğrenebilecek ve köpeğinizin yaşına uygun yaşamasını sağlamak için nasıl daha doğru adımlar atabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

Bu anlamda hazırladığımız bilgileri dikkate almanızı tavsiye ederiz. Öyleyse, başlayalım ve köpeğinizin yaşını nasıl hesaplayacağınıza dair cevapları bulalım.

Köpeğinizin göz açıp kapayıncaya kadar yavruluktan yetişkinliğe geçtiğini düşünebilirsiniz. Benzer şekilde, bazıları olgunlaştıkça farklı davranış özellikleri sergilediklerini görmüş olabilir. Öte yandan, köpeklerin insanlardan çok daha kısa bir yaşam süresine sahip olduğu bilinmektedir.

Bu tür farklılıklar, bir köpeğin yaşı ile bir insanın yaşı karşılaştırıldığında ortaya çıkar. Ancak, köpeğiniz düşündüğünüzden çok daha yaşlı veya çok daha genç olabilir. Bu elbette onun hayattaki ihtiyaçları ve sizin ondan beklentilerinizle yakından ilgilidir.

Tarih boyunca bilim insanları, bir köpeğin yaşının hesaplanması konusunda farklı görüşler dile getirmişlerdir. Popüler bir hesaplamaya göre, bir köpeğin hayatının ilk yılı, bir insanın hayatının yedi yılına eşdeğerdir. Ancak, bir köpeğin yaşının hesaplanması aslında daha karmaşıktır.

Son çalışmalar, köpeklerin birçok değişkene bağlı olduğunu göstermiştir. Boyut ve ağırlık bunlardan sadece birkaçıdır. Bu değişkenler arasında ırk en önemlisi olarak kabul edilir. Bu nedenle, ırka göre yaş hesaplamak daha doğru sonuçlar verir.

Köpeğim Kaç Yaşında?

Bir köpeğin yaşını hesaplamanın tek bir doğru yolu olduğu henüz kanıtlanmamış olsa da, en son köpek yaşı formülü, ortalama bir cins için bir yıllık yaşamın bir insan için 15 yıla eşdeğer olduğunu belirtmektedir. Ancak bu hesaplama ilk yıldan sonra değişmektedir. Bu nedenle, bir köpeğin yaşamının ikinci yılı, bir insanın yaşamının dokuzuncu yılına eşdeğerdir; ikinci yıldan sonra bir köpeğin yaşamının her yılı, yaklaşık beş insan yılına eşdeğer kabul edilir.

Bununla birlikte, daha önce de belirtildiği gibi, bir köpeğin boyutu ve cinsi, yaşının hesaplanmasında önemli bir rol oynar. Bu, yaş hesaplanırken küçük köpeklerin büyük köpeklere göre daha az insan yılına sahip olabileceği anlamına gelir. Benzer şekilde, büyük köpekler için bir yılın, insanlar için yukarıda bahsedilen bir yıldan daha fazla olması beklenmektedir.

Öte yandan, ortalamalar dikkate alınırsa.

  • Bir köpek bir yaşındayken, insan yaşına göre 15 yaşındadır.
  • Bir köpek iki yaşına geldiğinde, insan yaşına göre 24 yaşındadır.
  • Bir köpek üç yaşına geldiğinde, insan yılı cinsinden 28 yaşındadır ve insan yılı cinsinden beş yıl yaşlandığı söylenebilir.

Köpekler için yaş hesaplama tablosu şu gerçeğe göre belirlenir.

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği (AVMA), köpeklerin ve insanların yaşam eğrilerinin aynı olmadığını ve hatta ırkların bile boy ve kilo gibi değişkenlere bağlı olarak farklı yaşam eğrilerine sahip olduğunu belirtmektedir. Bu, bir köpeğin yaşını hesaplarken bir dizi faktörün göz önünde bulundurulması gerektiği anlamına gelir.

Sanılanın aksine, farklı köpek ırkları farklı yaşlarda yetişkinliğe ulaşır. Bu açıdan bakıldığında, köpeklerin uzun ömürlülüğünün asla aynı olmayacağı rahatlıkla iddia edilebilir. Öte yandan, küçük ırkların büyük ırklara göre daha uzun yaşadığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, tüm yaş hesaplamalarının yaklaşık olduğu unutulmamalıdır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X