Anasayfa

 Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları

Sokaklarımızdaki köpek popülasyonunun artışı ve kısırlaştırma ameliyatı ile elde edilmiş sağlık durumundaki avantajları köpek kısırlaştırmanın faydası ve potansiyel etkileri hususunda soru işaretlerini sıklıkla artırmıştır. 

Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında köpek dostlarımızın daha sakin bir mizaca ulaştığı biliniyor. Ayrıca özellikle de kızgınlığa giren dişinin peşinde dolaşan erkek köpek dostlarımız arasında yaşanan kavga ve sonrasında oluşan yaralanmaların kısırlaştırma operasyonu sonrasında görülmesi beklenmemektedir. Evde yaşayan erkek köpek dostlarımız için de benzer bir durum söz konusudur. Dişi köpek dostlarımızın hormonsal değişikliği algılayabildiği için evden kaçmaları, kavgalara karışmaları ve yaralanmaları mümkün olan bir durumdur. Ev ortamı içerisinde yaşayan erkek köpek dostlarımızın ise kaçması, hiç görmediği ve alışkın olmadığı bir ortam ile karşılaşmasına sebebiyet verebilir. Bu durum göz ardı edilmemesı adına riskleri de beraberinde getiriyor.

Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur. Kısırlaştırılan köpek dostlarımızın ortalama yaşam süresinin artış gösterdiği bilinmektedir. Dişi köpek dostlarımızda kısırlaştırma ameliyatı sayesinde rahim kanseri, yumurtalık kanseri, hayati tehlike yaratan "pyometra" ismi verilen rahim enfeksiyonu riski de azaltılabilmektedir. Bunun yanında kısırlaştırılan köpek dostlarımızda meme kanseri oluşum riski de azalacaktır. Erkek köpek dostlarımızda ise testis kanser, ve prostat hastalıkları oluşumunda oldukça fazla düşüş meydana gelecektir.

Bunların yanında kısırlaştırma operasyonu ile plansız oluşan gebelikler de engellenebilmektedir. Bu ameliyat özellikle de sokaklarda yaşayan köpek dostlarımızın çiftleşmesini engeller ve dişinin sık doğum yapmasını, doğum sırasında riskler ile karşılaşmasını ve doğan yavruların maruz kalacağı sorunların önlenmesini sağlayan bir hayati öneme sahip olduğu bilinir.

Köpek Kısırlaştırmanın Zararları

Köpek dostlarımızın kısırlaştırmanın zararından bahsetmenin yanı sıra risk faktörlerinden bahsedilmesi çok daha yararlı olacaktır. Kısırlaştırma tamamen cerrahi bir işlem ve anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında steril koşullar içerisinde bu işlemlerin yapılması gereken köpek dostlarımızda kısırlaştırma operasyonu kanama, ağrı, enfeksiyon, kesilerin açılması gibi durumlar gözlenebilir. Ayrıca, ameliyata özgü bu riskler işinin ehli uzmanlar tarafından takip edilmektedir. Kısırlaştırma operasyonu sonrası köpek dostlarımızın ameliyat edilmiş bölgeyi yalamasını engelleyecek yakalıkların kullanılması çok faydalıdır.

Köpek dostlarımızı kısırlaştırmanın zararları arasında obezite riskindeki artış sıralanabilir. Ayrıca kısırlaştırma operasyonu geçirmiş köpek dostlarımızın metobolizma hızı azalık, kalori ihtiyacı düşer ve hareketleri bir nebze azalır. İşte az önce bahsettiğimiz tüm bu değişimler, obezite riskini artırır.

Sizlere bu yazımızda köpek kısırlaştırma konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın...


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X