Anasayfa

 Köpeklerde Aşırı Salya Akması Durumu

Köpek dostlarımızın çok fazla salyası akmaya başladıysa bu durum neye işaret ediyor olabilir? Köpek dostlarımızın salya akmasına sebep olabilecek oldukça fazla sebep vardır. Bazıları belki az endişe verici olsa da köpek dostlarımızın olması gerekenden çok fazla salya akıntısı oluyorsa minik dostlarımızda bir sorun olduğuna dair belirti gösteriyor da olabilir. Köpek dostlarımız da tıpkı biz insanlar gibi ağızlarının içinde tükürük ismi verilen kalın sıvı üretimi sağlarlar. Tükürük yüzde 98 oranında sudan oluşur fakat aynı zaman içerisinde genel sağlık için de önemli olan antibakteriyel bileşikler ve enzimler içermektedir. Çene yakınında oluşan bu bezler, kanallar yolu ile ağıza boşalan bu enzim bakımından zengin suyu üretmektedir.

Köpek dostlarımızda tükürük oluşumu, dişleri, diş minesini koruyan ve diş eti hastalığını azaltan mineral ve proteinleri yıkayarak diş sağlığını desteklemektedir. Tükürük, dişlerdeki yüyecek ve parçacıkları temizler diş çürüklerinin oluşumunu azaltır bu sayede diş çürümesinin önüne geçer. Tükürüğün antibakteriyel etkisi ağız kokusuna sebep olan mikropları da azaltır.

Köpek Dostlarımızda Aşırı Salya Akma Sebepleri

Köpek dostlarımızda salyada bir artış fark etmeniz mümkün olabilir. Ya da tükürüğün kıvamı değişebilir. Köpek dostlarımızın normalden farklı olarak tükürük salgısı değişirse ağız yaralanması gibi bariz bir sebep olmadan, veteriner hekiminize kontrol ettirmenin kesinlikle zamanı gelmiş demektir. Aşırı tükürük salgısının birden fazla sebebi olabilir. Bazıları normal bazıları ise sağlık sorunlarını işaret eder.

Özellikle de yaz aylarında sıcak çarpmalarından dolayı sıkıntı çeken bazı köpek dostlarımız vardır. Kısa burunlu cinslere sıcak çarpması olasılığı çok yüksektir. Çünkü bu cins köpekler diğer köpek dostlarımız kadar iyi nefes laamazlar. Güneşte kalan ya da suya erişimi olmadan koşan köpek dostlarımız da sıcak çarpması ya da aşırı salyadan dert yanabilir. Bunu önleyebilmek adına her zaman taze ve temiz su ile serinleyebilecekleri gölgeli yerlere geçmeniz önemlidir. Çok sıcak zamanlarda köpek dostlarımızı evinizde tutmalısınız. 

Aşırı salya akmasına neden olan sağlık sorunları:

  • Sıcak çarpması durumu
  • Diş problemleri (apse diş gibi)
  • Mide bulantısı veya ağrılı karın
  • Nörolojik bozukluklar
  • Metabolik bozukluklar
  • Bir yemekten zehirlenmesi durumu
  • Ağızında yabancı cisim olması
  • Toksinler
  • Tükürük bezi hastalığı
  • Ağız ve yutak hastalığı
  • Korkmuş kaygılı bir köpek
  • Bazı ilaçların yan etkisi

Köpek dostlarımızda salya akımasının sebeplerini araştırırken veteriner hekimlerinizin ağzını özellikle dikkat edersek eksiksiz bir fiziksel muayeneden geçirdiğine emin olmalısınız. Köpek dostlarımızın ağız boşluğunun basit şekilde incelenmesi dahi tanı ve tedavi konusunda yardımcı olabilir. Lütfen veteriner hekimlere danışmayı ihmal etmeyin.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X