Anasayfa

 Köpeklerde Halsizlik ile İlgili Önemli Bilgiler

Köpek dostlarımızda halsizlik birçok sağlık probleminin de belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple köpek dostlarımızın halsiz olduğunu direkt olarak düşünüyor iseniz yapamnız gereken şey muayene için direkt olarak onları veteriner hekime götürmeniz olacaktır. Yorgunluğa yol açacak bazı hastalıklar basit bir şekilde tedavi ediilebilirken bazı hastalıklarda durum çok daha zorlu olabilir. Halsizlik yaşayan köpek dostlarımızda hareket etmemeye ya da aktiviteden kaçınma gibi durumlar görülebilir. Köpek dostlarımızın ilk başta yorgun olduğunu düşünmeniz normaldir fakat halsizlik ile yorgunluk arasında çok ciddi farklar oluşabilir. Halsiz köpek dostlarımız normal, gün içerisinde olan aktivitelerini yerine getirmekten uzak duracaktır. Çok daha ileri derece halsiz olan köpek dostlarımız ise yavaş yavaş hareket etmesi görülebilir. Diğer bir taraftan yorgun köpek dostlarımız ise çok daha uykulu gibidir. Fakat sevdiği ödül maması ya da oyuncağını ortaya çıkardığınızda yorgunluktan eser kalmaz. Bir köpek dostumuzun halsiz ya da yorgun olduğunu bu basit yöntem ile anlayabilirsiniz.

Uzun bir yürüyüş ya da oyun sonrasında köpek dostlarımızın yorgun ya da uykulu olması çok normal bir durumdur. Fakat herhangi bir aktivite yapmadan direkt olarak köpek dostlarımız normale göre çok daha yorgun gibi hareketler sergiliyorsa bu durumda başa çıkmanız gereken durumun adı halsizliklir. Biz insanlar gibi köpek dostlarımız da hem yavruluk hem de ileri yaşlarda çok sık uykuya ihtiyaç duyabilirler. Yavru köpek dostlarımızı ise heyecanlandırmak ya da harekete geçirebilmek çok daha basit bir durumdur. Fakat gözle görülebilir bir sebep olmadan bunu yapmakta çok zorlanıyor iseniz yavru köpek dostlarımızın kan şekeri de düşmüş olabilir. Yaşlı köpek dostlarımız da çok çabuk yorulabilir. Bu sebeple uzun süre dinlenmek isteyebilirler. Uyandıktan sonra hareket etmeye pek niyetli değillerse halsziliğe yol açan bir hastalık ya da problem gündeminize gelebilir.

Nefes Almada Zorlanma

Zor nefes almak köpek dostlarımız için en ciddi belirtilerdendir. Nefes almakta zorlanmak ile nefes nefese kalmak asla karıştırılmamalıdır. Nefes almada zorlanan köpek dostlarımızın karnına baktığınızda karın kaslarının hızlı bir şekilde aşağı ya da yukarı şekilde hareket ettiğini görmeniz mmümkündür. Nefes almada zorlanmaya yol açabilecek hastalıklar arasında,

  • Astım,
  • Akciğerde sıvı birikmesi
  • Ciddi ağrı,
  • Hava yolu tıkanıklığı,
  • Kalp yetmezliği bulunabilir.

Böyle bir durum seziyorsanız derhal veteriner hekiminize danışmanız gereklidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X