Anasayfa

 Köpeklerde Yeme Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

İnsanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızda da yeme bozukluğu çeşitleri mevcuttur. Köpeklerdeki yeme bozukluğu farklı sebepler doğrultusunda ortaya çıkar. Bir köpek dostumuz, günlük alması gereken kalorileri almalarını engelleyerek gelişim sorunlarına sebep olabilen veya sağlık durumlarını kötü bir şekilde etkileyen sonuca maalesef ulaşabilir. Köpeğinizde yeme bozukluğu fark ediyorsanız derhal veteriner hekime götürmelisiniz. Bu yazımızda sizler için Köpeklerde Yeme Bozukluğu Sebepleri Nelerdir? konusunu derledik.

Çok Fazla Yemek Yeme

Köpek dostlarımızda en fazla görülen yemek bozukluğu çok fazla yemek yeme durumudur. Çok fazla mama tüketimi, köpeklerde obetize ve obeziteye bağlı karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, eklem rahatsızlığı durumlarının riskini artıran unsurdur. 

Aşırı yemek yeme durumu genelde her istediği zaman mamaya erişimi olan köpek dostlarımızda yaşanıyor. Köpek ebeveynlerinin bilinçlenmesi bu noktada önem arz ediyor. Köpeklerde bu durumu yaşayan birçok insan, köpeklerin masum bakışları doğrultusunda öğünlerinde kaçamaklar yapabiliyor. İşte bu durum da olası yeme bozukluğu riskii artırıyor. Köpeklerde yeme bozukluğu incelendiğinde, asıl konunun insan ve köpek arasındaki mama verme olayından ziyade asıl konu köpeklerde yaşanan cushing ya da hipotiroidizm hormonal rahatsızlıkları da olabiliyor. Bu noktada, yaşın ilerlemesi önemli bir unsurdur.

Anoreksi

Fiziksel olarak ne kadar iştah olursa olsun mental olarak iştahın baskılanması sonucu yemek yememe durumudur. Köpek dostlarımızda görülen yeme bozukluğu çeşitlerinden birisidir. Köpek dostlarımızda iki çeşit anoreksi görülür. Gerçek anoreksi ve sahte anoreksi...
Sahte anoreksi görüldüğü zaman köpek dostunuz yemek yemeyi ister fakat yutma ya da çiğneme gibi fiziksel eylemleri yerine getiremez. Hem sahte anorekside hem de gerçek anorekside gıda alımında açık oluşur. Anoreksi köpek dostlarımızda ciddi bir durumdur. Gerçek anoreksi durumunun arkasında; mide bulantısı, aşırı sıcak, stres, zehirlenme, iştahı baskılayan ağrı gibi durumlar görülebilir. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız hemen veteriner hekiminize görünmelisiniz.

Çok Hızlı Mama Yeme

Köpeklerde görülen yeme bozukluğu sadece çok ya da az yemek ile sınırlı değildir. Çok hızlı mama yenmesi sonucunda mide burulması, şişkinlik, kusma ya da boğulma gibi risklerle karşı karşıya kalırız. Bu gibi durumla karşılaşırsanız veteriner hekiminizden destek istemeyi lütfen unutmayın.

Sizler için bugün Köpeklerde Yeme Bozukluğu Sebepleri Nelerdir? konusunu derledik. Bizi takip etmeyi unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X