Anasayfa

 Köpekleri Pire ve Kenelerden En Etkili Koruma Yolları Nelerdir?

Özellikle de bahar ve yaz aylarında sık sık artan ve Türkiye'de köpek dostlarımızın sürekli olarak pire ve kenelere maruz kalması sebebi ile bu içeriği size hazırlamak istedik. Pire ve keneler yalnızca köpek dostlarımızın kaşınmasına değil deri problemleri gibi hastalıklar yaşamasına da sebebiyet verebilir. Bunun yanında kene ve pireler birçok sistematik tehlikeli hastalıkların da taşıyıcısı olabilmektedir. Köpek dostlarımızı bu hastalıklara karşı son derece koruyabilmek adına dış parazit koruması çok önemlidir ve hayati önem taşır.

Köpeklerde Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Minik köpek dostlarımız daima kendini kaşıyor ve bazen bunun için uykusundan dahi uyanıyorsa pirelenmiş olabilme ihtimali vardır. Köpek dostlarımızı ince uçlu bir tarak ile tarayarak üzerinde küçük ve siyah noktalar olup olmadını gözlemleme şansı elde etmeniz onların konforu için çok önemlidir. Bu küçük siyah noktalar pire yumurtası ya da pire dışkısı olabilir. Ancak onları göremezseniz yine de köpek dostlarımızda pire olmadığının işareti anlamına gelmemektedir. Bunlar dışında pire tarağını kullandğınız vakit üzerinde oluşacak siyah noktaları bulmanız ve iyi görmenizde veteriner hekimlerimizin yardımı da son derece dokunacaktır. Köpek dostunuz büyük bir ırk ise siyah döküntüler bulursanız nemli bir kağıt havlu yardımı ile birazını parçalayın ve pire kiri, pas rengine ya da kırmızı rengine dönüşecek mi onu kontrol edebilirsiniz. Kırmızı renk yakalarsanız köpek dostlarımızda pire kontrolünün kesinlikle şart olduğuna dair derin bir ipucu da yakalamış olursunuz.

Ayrıca eğer küçük ırk bir köpek dostumuza sahiseniz çok daha pratik yollar ile köpek dostlarımızda pire kontrolü yapmanız mümkündür. Köpek dostlarımızı kucağınıza alıp banyo ya da küvet tarzı beyaz düz bir zemine götürün. Bu tamamen beyaz olan yüzeyde onları tarayın. Döküntülerin direkt olarak zemine dökülmesini sağlayın. Eğer Üzerine dezenfektan sıkın eğer kırmızı ya da kahverengi renk değişim oluşuyorsa köpek dostumuz pirelenmiş olabileceğinin belirtisidir. Ancak bunları hiç yapmadan direkt olarak da veteriner hekime başvurup bu konu ile ilgili ne yapacağınızı da öğrenebilirsiniz. Bu tür içeriklerin yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmamalısınız.

Pirelerin Zararları Nelerdir?

Huzursuzluk yaparlar. Pireler, köpek dostlarımızı ısırarak beslenir ve bu ısırmalar sonucunda ciddi kaşıntıya sebep olurlar. Bu kaşıntı ise köpek dostlarımızda allerjik deri reaksiyonu, yara ve iştahsızlık gibi sorunlara sebep olabilir.

Pireler kendi ağırlığının 15 katı kadar kan emebilir. bu da küçük köpek cinslerinde ya da yavru köpeklerde yoğun pire enfeksiyonu dahilinde şiddetli kan kaybına hatta anemiye kadar yol açabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X