Anasayfa

 Muhabbet Kuşu Bakımı Hakkında Detaylı Bilgiler

Muhabbet kuşu bakımı kafes seçimi, temizliği ve muhabbet kuşu beslenmesi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı yazımızı muhabbet kuşu beslemeyi düşünüyorsanız ya da merak edip bu konuda bilgi almak istiyorsanız mutlaka okuyun.

Muhabbet Kuşu Bakımı: Kafes Seçimi

Kafes seçiminde en önemli kriter muhabbet kuşunuzun hareketlilik durumudur. Hareketli olan muhabbet kuşları için dikkat etmeniz gereken nokta daha büyük bir kafes tercihinde bulunmanız gerektiğidir. Kuşunuzun psikolojisi ve rahat olması açısından kafes tercihinizi geniş kafesten yana kullanmalısınız.

Kafesinizin yapısında muhabbet kuşunuza zarar verebilecek boya veya kurşun gibi maddeleri barındırmaması gerekir. Kuşunuzun kafes kenarlarını tırtıklaması durumuna karşı kafesinizi aşınmayan materyaller seçilmesi gerekir. Metalden yapılmış olan kafesleri tercih etmeniz uygun bir tercih olacaktır. Kafesinizin sökülemeyecek veya bükülemeyecek sağlamlıkta olmasının yanı sıra korunaklı olmasına dikkat etmelisiniz. Kolay temizlenebilir bir kafes seçmeniz de kafesi temizlerken işinizi kolaylaştıracaktır.

Muhabbet Kuşu Bakımı: Beslenme

Suluk ve Yemlik

Suluk ve yemlik konusunda dikkat edilmesi gereken bu malzemelerin yapıldığı materyaldir. Suluk ve yemliğin birçok farklı çeşidi mevcuttur. Kuşunuzun sağlığı açısından paslanmaz yapılı malzemeler seçmelisiniz. Suluk seçerken kuşunuzu korkutmamak açısından dışarıdan takılan sulukları tercih etmelisiniz.

Mama Kabı

Kuşunuzun kafesinde derin olan mama kaplarından ziyade geniş olan mama kaplarını tercih etmelisiniz.

Kuş kumu

Kuş kumu, muhabbet kuşunuzun soyulmamış tohumları rahatça sindirebilmesi açısından önemlidir. Kuş kumunun midede çözülebilen, midede çözülemeyen şeklinde iki farklı çeşidi bulunur. Midede çözülen kuş kumunun yapısında balık kemiği, istiridye kabuğu vb. organik maddeler yer almaktadır. Midede çözülebilen kuş kumları ayrıca kalsiyum ve mineral açısından da zengindir. Çözülemeyen kuş kumları ise doğal bir şekilde sindirilemezler.

Muhabbet kuşunuz için kuş kumu kullanmamanız durumunda muhabbet kuşunuzda sağlık problemlerine neden olabilir. Kumun miktarı için bir veterinere danışmalısınız.

Gaga Taşı

Gaga taşı muhabbet kuşunuzun gagasını törpülemek için kullanacağı gerekli bir malzemedir. Gaga taşı seçiminde önemli olan kriter organik olup olmadığıdır. Mürekkep balığı kemiği çok tercih edilen organik bir gaga taşıdır. Kuşunuzun sağlığı açsından mürekkep balığı kemiği yerinde bir tercih olacaktır.

Muhabbet Kuşu Bakımı – Kafes Altlığı Temizliği

Muhabbet kuşu kafeslerinde, kafes altlığı konusunda tercih yapılırken basit materyaller kullanmanız yerinde bir tercih olacaktır. Talaş ya da odun parçaları gibi malzemeler yerine kağıt kullanmanız tavsiye edilmektedir. Talaş ve ahşap gibi maddelerin oluşturacağı toz muhabbet kuşunuzun solunum yolunda probleme neden olabilir.

Kafes alırken kafes altlığının kolay çıkarılabilir olmasına dikkat etmeniz gerekir. Seçilen materyalin dışında önemli bir nokta düzenli olarak kafes altlığının temizlenmesidir. Haftada en az 1 kere olmak üzere kafes altlığının sabunlu su ile yıkanması, steril duruma getirilmesi gerekir.

Muhabbet Kuşu Bakımı: Kafesin Konumu

Kuşunuzun bulunduğu konumu belirlenirken rüzgar akımı ve oda sıcaklığı durumlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Değerli dostumuzun kafesi gün ışığı alan bölgede bulunmalı ve temiz hava alacak konumda bulunmalıdır ayrıca kafesin konumu sık sık değiştirilmemesi gerekmektedir.

Gaga ve Tırnak Bakımı

Kanatlı dostlarımızın tırnak bakımı önemlidir. Tırnaklarının çok uzun olması tünek üzerinde dengeli durmalarını zorlaştırabilir. Bununla birlikte ev içerisinde halı, perde, örtü gibi eşyalara takılmalarına neden olabilir. Gaganın şeklinin bozulması durumunda veya aşırı uzamasında veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Muhabbet Kuşunda Aktivitenin Önemi

Muhabbet kuşlarının kendilerini özgür hissetmesi mutluluk ve özgüven kazanması için önemlidir. Bu sebeple muhabbet kuşunuzun özgürce uçmasına izin verin. Kuşunuzun uçmasına izin vermeniz kendisini aileden biri olarak görmesine ve size olan bağının artmasını sağlayacaktır.

Düzenli Veteriner Ziyaretleri

Tüy ve deri parazitleri, göz, gaga ve tırnak hastalıkları, ishal, sindirim sistemi problemleri, kabızlık ve yumurtlama zorluğu gibi problemlerin oluştuğunu fark ettiğinizde kendiniz müdahale etmekten kaçınmalı ve veteriner ziyareti gerçekleştirmelisiniz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X