Anasayfa

 Sfenks Kedisi Karakteri ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Sfenks kedisi, yani tüysüz kediler... Farklı bir görünüme sahip büyüleyici bir kedi ırkıdır. Irkı ile alakalı olarak kendine has özelliklere sahiptir. Türkiye'de ve dünyada oldukça popüler ırklardan olan Sfenks kedisinin kökeni Kanada'dır. Tesadüfen ortaya çıkmış olan Sfenks kedileri, ortaya çıkışı oldukça nadir olarak rastlanan, tüysüz oluşları genetik mutasyon sonucunda gerçekleşmiştir. Siyah bir kedinin yavrularının oldukça ilginç görünmesi ile sahibinin ilgisini çekmiş, bu tüysüz kedilerin veteriner hekimlerin yardımı sayesinde çoğaltılması sağlanmıştır. Bugün Kanada'da neredeyse her evde beslenen bu kedi ırkının en belirgin özellikleri tüylerinin olmamasıdır. Sfenks kedilerinin, tüysüz olmalarının eşi ve benzeri yoktur.

Sfenks Kedisi Hakkında Bilgi

Sfenk kedilerinin ortalama hayat süreleri 14 ile 15 yıl arasında değişir. Ortalama kiloları ise 3,5 ile 7 kilogram aralığındadır. Bu ağırlık yetişkin kedilere hastır. Sfenks kedisinin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmesi adına beslenimine ve bakımına oldukça dikkat etmelisiniz. Tüysüz olmalarının yanı sıra diğer kedilere oranla gözleri daha geniş ve büyüktür. Kalın ve sert kaslı vücut yapısı olan Sfenks kedilerinin nadiren de gözükse ince cılız tüyler çıktığı görülebilir. Oldukça ince bir kuyruğa sahiptir. Geniş gözüken göğüsleri ve yuvarlak karınları onların tatlı gözükmesine sebep olur. Bu kedi cinsi harika bir varlıktır. Onları hayatımız boyunca çok sevmeliyiz. Bir ömür bizimle beraber olduklarını unutmamamız gerekiyor. 

Sfenks Kedisinin Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Nazik ve kibar oluşları ile göz dolduran Sfenks kedileri, çocuk sahibi aileler tarafından sıklıkla tercih edilir. Çocuklarla oldukça iyi anlaşan bu kedilerin, diğer evcil hayvanlarla da arası pek iyidir. Özellikle de köpeklerle arası çok iyi olan Sfenks cinsi kediler yemek yemeye ve oyun oynamaya bayılırlar. Sosyal bakımdan oldukça mutlu olan bu kedi cinsinin eve gelen misafirinize daima hoşgörülü yaklaştığı bilinir. Tırmalama ve hırlama gibi huyları yoktur.

Sürekli ilgi bekleyen Sfenks kedileri, yaşadığı ortamdaki tüm canlılara şefkat ve sevgi ile yaklaşır. Özellikle insanlarla çok iyi anlaşan bu ırk, "terapi kedisi" olarak da bilinir. Gitti ortamlarda insanların direkt olarak ilgisini çekmeyi başarır. Enerjik ve meraklı bir yapıya sahip olan Sfenks kedisi, yeterli ilgi gösterilmediği takdirde bulunduğu yerdeki yüksek tepelere ve hızlıca koşma gibi davranışlar sergiler.

Sfenks Kedisi Nasıl Bakılır? Sfenks Kedisi Bakımı Hakkında Bilgiler

Tüy bakımı açısından tüysüz oldukları için bakım gerektirmeyen Sfenks kedilerinin başka bakım ihtiyaçları vardır. Çünkü, tüysüz olmalarının aslında onlara dezavantajı vardır. Sfenks kedisi dostlarımızın derilerinin kurumaması için aralıklarla losyon ve yağ uygulaması yapmalısınız. Derilerinin nemli olması önem taşır. Aksi durumda ise deri ve cilt hastalıklarına yakalanabilirler.

Sfenks kedileri yavruyken banyoya alıştırılmalıdır. Büyüdüklerinde sudan korkmamaları sağlanmalıdır. Diş eti hastalıklarına oldukça yatkın olan bu kedi ırkına veteriner hekiminizin önerdiği kadar ağız bakımı yapılmalıdır. Kulaklarında biriken kirler temizlenmeli, kesinlikle kulak çubuğu gibi materyaller kullanılmamalıdır. 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X