Anasayfa

 Turkish Pointer (Çatal Burun) Özellikleri ve Bakımı

Turkish Pointer (Çatal Burun) Özellikleri ve Bakımı

Dünyada Türk Pointeri olarak bilinmekte olan Çatal burun köpek ırkının en belirgin özelliği, isminden de anlaşıldığı üzere burun yapılarının iki parça olmalarıdır. Türkiye’de Mersin ilimizde ortaya çıkan Çatal burun, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmemektedir. Avrupa’da ki çoğu pointer ırkının ataları olarak bilinmektedir. Çatal burun cinsine bağlı olarak tam bir av köpeği olduğu ve tüm av köpekleri gibi oldukça aktif, atletik ve enerjik bir yapıya sahiptirler. İz sürme yetenekleri oldukça kabiliyetli olan Çatal Burun bu yeteneğinin yanında muhteşem koku alma potansiyeline sahiptir. Şuan ayrı bir köpek ırkı olarak kabul edilmemiş olsalar da bu cins dünyada sayılıdır ve nadir bulunan bir köpek türüdür.  

Turkish Pointer (Çatal Burun) Genel Özellikleri

Anavatanı Mersin ilimizdir. Av köpeği cinsi olarak bilinmektedir. En önemli belirginliği burunlarının ikiye ayrılmasıdır adını da bu yüzden çatal burun olarak almıştır. Orta ırk köpekler arasında yer almaktadır. Ağırlıkları14 ile 25 kilograma kadar çıkmaktadır. Uzunlukları ise bakımlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak 45-65 santimetre aralığında değişmektedir. Esnek bir deriye sahiptirler. Tüy renkleri beyaz üzerinde kahverengi tonlarında desenler oluşmaktadır. Sarkık kulaklıdır. Kaslı ve atletik bir vücuda sahiptirler. Koku alma yetenekleri mükemmel seviyededir. Çok enerjik ve aktif bir köpek olarak bilinmektedir. Hızlı koştuklarından dolayı avcı köpeği olarak da bilinmektedirler. Çok zeki ve meraklı bir türdür. Eğitimleri çok kolay olduğu için arama kurtarma ve narkotik köpeği olarak da kullanılırlar. Tüy dökümleri oldukça azdır. Dişiler doğumlarında 12 yavru dünyaya getirebilir. Genetik bir hastalıkları yoktur. Ortalama yaşama süreleri 12 yıl ancak iyi bakılması durumunda 15 yıla kadar çıkmaktadır.

Çatal Burun Cinsi Köpeklerin Bakımı

Av köpeği olan Çatal Burun, çok enerjiktirler. Özgür hayvanlardır. Sahiplerine aşırı derece de bağlıdırlar. Yabancılara karşıda her zaman tetikte beklerler. Genellikle agresif olmayan Çatal Burunlar tehlikeyi sezdiği an saldırganlaşabilirler. Kontrollü bir şekilde gezdirilmeli ve gezi sıralarında köpek tasmaları mutlaka kullanılmalıdır. Tasma kullanılmasının sebebi ise avcı yetenekleri olmasından kaynaklı başka canlıların peşine düşerek kendilerini tehlikeye atabilecek durumlar ortaya çıkabilmektedir. Derileri çok hassas olduğundan kaynaklı her gün düzenli olarak yürüyüşe çıkarıldıkları için sık sık banyo yaptırılması gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X