Anasayfa

 Sokak Kedisine Evde Tuvalet Eğitimi Vermek

Birçok kedi sahiplenen kişinin aklındaki ilk sorulardan birisi kedimi tuvalete nasıl alıştırabilirim? Dostumun her zaman kum kabına ihtiyacı giderme konusunda nasıl eğitim verebilirim? Yavru olsun yetişkin olsun bu alışkanlığı kazanmasında nasıl yardımcı olabilirim tarzı sorulara eğer dostunuzu sokaktan sahiplenmişseniz daha da karmaşık hale geleceğinden korkar hale gelirsiniz. Evden doğmuş bir kedi genelde sütten kesilene kadar tüm becerilerini ve sosyal ilişkilerini anneleri öncülüğünde ve kardeşleri yardımıyla öğrenebilmektedir. Yetişkin bir sokak kedisini evinizde misafir etmeye başlıyorsanız haklı olarak ne tarz bir yol izleyeceğiniz konusunda şüpheye düşebilirsiniz.

Sahiplendiğiniz Bir Sokak Kedisini Tuvalete Alıştırma

Kediler normal şartlarda tuvalet eğitimi alma konusunda doğuştan gelen yeteneklere sahiptir. Kumu bir kez görmesi onların tuvaletlerini o noktaya yapacaklarını sanki yıllardır biliyormuşçasına zihinlerine kazımalarını sağlar fakat sokak kedilerinde durum ters etki yapabilir. Özellikle yetişkin bir sokak kedisi sahiplendiyseniz ona biraz daha hoşgörülü ve süre tanımalısınız. İlk zamanlar ortama alışma ve kendini güvende hissetme sürecini yaşayabileceği için bir süre hiç tuvaletini yapmama ve evin kuytu noktalarına ihtiyacını giderdiğine şahit olabilirsiniz.

Bu süreç öncesinde onun kullanımına uygun kedi kumu ve uygun ölçülerde kedi tuvaleti edinmeniz oldukça önemlidir. Kapalı bir kedi tuvaleti kullanmayı seçtiyseniz ilk süreçte üst kapağını açık bırakarak açık tuvalet şeklinde kullanmanız gerekecektir. Ayrıca kedi tuvaletini konumlandırırken ev ahalisinin çok sık geçtiği bir nokta olmamalı mümkünse evin çok daha kuytu ve karanlık köşelerini tercih etmelisiniz. Doğaları gereği son derece temiz ve titiz hayvanlardır. Yemek ve su kaplarının olduğu noktadan uzak bir noktayı da seçmeniz son derece önemlidir. Yavru bir kedi sahiplendiyseniz minik dostunuzun ölçülerinde 1-2 parmak kalınlığı geçmeyecek kadar kumu kaba dökmeniz dostunuzun sorun yaşamaması açısından önemlidir.

Yavru ya da yetişkin olsun dostunuzun yemek ya da su içtikten sonra yani midesinin en dolu olduğu zamanı takip edip, onu tuvalet kabının yanına götürerek kumu koklamasına ve kumun içerisinde patileriyle birkaç saniye eşeleme hareketi yaparak, kumu ve tuvaleti tanımasına yardımcı olmalısınız. Son derece akıllı varlıklar olan kediler kısa sürede aslında neyi amaçladığınızı kavrayacaklardır.

Oldu da kötü senaryoyla yüzleşmek zorunda kaldınız ve dostunuz tuvalet dışında evin farklı bir noktasına tuvalet ihtiyacını giderdiyse yine de sorun etmeyin. Öncelikle ona kızma ve vurma tarzı hareketlere girişmeyin ve evinize yeni katılmış olan bu dostunuzun stres seviyesini daha da yükseltmeyin. İdrar yapmış ise bir peçete yardımıyla ıslak zemini silerek kumun üzerine bırakın ve kumun idrar sıvısını çekmesini bekleyin. Aynı durum dışkı içinde geçerli! Peçete yardımıyla dışkısını alarak kumun ortasına gömün. Tuvaletinin kokusunun kedi kumuna sinmesi aslında ne yapmasını gerektiğini dostunuza gösterecek ve tuvalet kabının kullanımına kısa sürede alışmaya başlayacaktır.  


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X