Anasayfa

 Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilgi

Anavatanı Türkiye olan kediler arasında en güzel olanı belki de Van kedisi olarak kabul edilebilir. Özellikle mavi ve kehribar renkli gözleri ile dikkat çekmekte olan bu kediler, Avrupa’da “Turkish Van Cat” adıyla bilinmektedir.

Hatta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin sadece bu kedi türü hakkında çalışmalar yapmak için kurmuş olduğu, “Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi” adı ile bir adet birimi de bulunur. Bu akademik birimin kuruluş amacı, Van ve çevresine özgü olan bu kedi türünün korunmasını ve doğru bir şekilde üretilmesini sağlamaktır.

Van Kedileri Nasıl Hayvanlardır?

Van kedileri, çok hareketli olmalarından dolayı özellikle çocuk sahibi olan ailelerin sahiplenebileceği bir türde olan kedilerdir. Van kedisi özellikleri arasında beyaz renkli ve kısa tüyler, tamamen yuvarlak şeklindeki gözler, kısa fakat ucu pek sivri olmayan kulaklar 3 kilogram ile 7 kilogram arasında değişen vücut ağırlığı, soğuk ya da sıcak hava şartlarına karşı dayanıklılık gibi birbirinden farklı fiziksel özellikler bulunmaktadır. Ayrıca mavi ve kehribar rengi olmak üzere iki renkten oluşan göz renkleri ise kedinin doğumundan iki ay sonra ortaya çıkmaya başlar. Başlangıçtaki iki aylık dönemde ise bu renklerin her ikisi de tamamen grimsi bir haldedir.

Diğer pek çok kedinin aksine, Van kedileri su içinde oyun oynamayı çok severler. Bundan dolayı yüzme yetenekleri de genetik açıdan oldukça gelişmiştir. Fazla uzun olmayan tüyler ise, kedinin yaşam süresine bağlı olarak uzar ve kedi yaşlandıkça tüylerinin daha fazla taranması gerekir.

Bunların dışında, çok hareketli olmasından dolayı kucakta taşınmayı sevmeyen Van kedisi özelliklerinden bir diğeri ise fare yakalama konusunda çok başarılı olması ile bu türün dişi bireylerinin genel olarak Şubat, Nisan ve Haziran aylarında üremeye hazır olmalarıdır.

Van Kedisi İle Ankara Kedisi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Türkiye’de bulunan bu kedi cinsleri, dış görünüşlerinden dolayı birbiriyle pek çok defa karıştırılmaktadır. Hatta Van kedisi sahiplenmek isterken Ankara kedisi sahiplenenler ya da Ankara kedisi sahiplenmek isterken Van kedisi sahiplenenler de görülmüştür. Çok karıştırılmalarına rağmen, Van kedisi özellikleri ile Ankara kedisi özellikleri arasında bazı farklar vardır…

Aslında fiziksel, genetik ya da sadece görünüş açısından fazla bir farktan söz edilemeyecek olsa da Van kedisi ile Ankara kedisi arasındaki farklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Van kedisinin gözleri tamamen yuvarlaktır.
  • Ankara kedisinin gözleri biraz daha oval ya da badem şeklindedir.
  • Van kedisinin tüyleri biraz daha kısadır.
  • Ankara kedisi daha tüylüdür.
  • Van kedisi avlanmaya daha uygun bir cins olduğundan dolayı başlarının arka tarafında ya da kuyruklarının büyük bir bölümünde, gizlenmelerine yardımcı olacak türden çeşitli sarı ya da kahverengi lekeler bulunabilir.
  • Ankara kedisinin tüyleri üzerinde çeşitli renkte lekeler bulunmaz. Bu kedi türünün rengi tamamen beyazdır.
  • Van kedisi özelliklerinden bir diğeri, kulaklarının geniş ve kısa yapılı olmasıdır.
  • Ankara kedisinin kulakları daha diktir.

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X