Anasayfa

 Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde neredeyse her evde, her sokakta, her mahallede binlerce kedi bulunmakta. Hatta insanlar artık kendi evlatlarıymış gibi kedilere karşı yoğun ilgi ve sevgi beslemekte.

Kediler oldukça nazik canlılar olmakla birlikte, detaylı bakıma ihtiyaç duyarlar. Kedi bakımı sadece beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar ile yapılmamaktadır. Özellikle de yavru kedilerin düzenli olarak temizlenmesi ve sevgi görmesi gerekmektedir. Yavru kedilerde özellikle de bakım ve sevgi, büyük kedilere nazaran daha baskın bir şekilde görülüyor.

Yavru kedilerinize alan yaratın

Yavru kedi bakımından bahsederken ilk olarak dikkat edeceğimiz şeylerden birisi de kedinin yeni ev ortamına alışma sürecidir. Evinizin içerisinde onlara çeşitli alanlar yaratmalısınız. Beslenme, oyun, tuvalet alanları gibi temel ihtiyaç ve enerjisini atabileceği yerlerin olması oldukça önemlidir.

Ev içerisinde belli bir alanı olmayan yavru kediler, ev içinde ki düzene bir türlü alışamadıkları için düzene zarar verebilirler.

Bu duruma örnek olarak koltukların tırmalanması, perdelerin düşürülmesi, halıya tuvalet yapma gibi sorunları sayabiliriz. Bu sebeple kendi alanları olursa hem ihtiyaçları için nereye gideceğini erkenden öğrenecek hem de etrafında ki düzeni görüp alışacaktır.

Yavru kedi bakımında tuvalet eğitimi

Yavru kedi bakımı konusunda en temel ihtiyaçlardan birisi tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi aslında sadece yavru kedilerde değil yetişkin kedilerde de verilmesi gereken bir eğitimdir. Kediler de aynı insanlar gibi yavru dönemlerinde daha hızlı öğrenirler ve öğrendiklerini alışkanlık haline getirmeye meyillilerdir. Bu sebeple diğer eğitimler gibi tuvalet eğitimi de yavru iken verilmelidir.

Tuvalet alanını belirledikten sonra kedinizi bir süre takip altına almalısınız. Tuvalet ihtiyacı olduğunu anladığınızda onu kumuna doğru götürmelisiniz. Kediler tuvaletleri geldiğinde bir anda göz önünden kaybolurlar. Bu durum tuvalet ihtiyacının habercisidir.

Eğer ki kediniz öğrenmede zorluk çekiyorsa tuvalet alanına gittiğinde ona ödül maması verirseniz sürece daha hızlı alışmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru kedilerde beslenme

Beslenme konusu her canlıda olduğu gibi yavru kedilerde de hayati önem taşıyan bir konudur.  Yavru kedilerin sağlıklı bir halde gelişimlerine devam edip, tamamlamaları ve sağlıklı bir ömür geçirebilmeleri için en temel noktalardan birisi olan beslenme konusu, dikkat edeceğiniz ilk şeylerden bir olmalıdır.

Kedi türlerine göre beslenme şekilleri ve miktarları çok fazla farklılık göstermese de değişiklikler vardır. Yavru kedilerde beslenme düzeni her ev sahibine göre değişiklik gösteriyor. Bazıları kuru mama ile beslerken bazıları ise de evde kendi yapmış olduğu ev yapımı kedi maması ile besleyebiliyor.

Beslenme düzenini oluştururken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de sahip oldukları hareketliliktir. Kedilerin sağlıklı bir vücuda ve psikolojiye sahip olabilmesi için gün için de hareketli olmalıdırlar. Rahat hareket edebilmeleri içinde çok fazla yemek yememeleri gerekiyor. Aç kalmayacakları, aç hissetmeyecekleri şekilde yedikleri takdirde hiçbir sorun teşkil etmeyecektir.

Yavru kedilerde temizlik ve bakım

Yavru kedinizin kendisini yalayarak titiz bir şekilde kendini temizlediğini göreceksiniz. Bu yaptığı hareket içgüdüsel bir harekettir. Anneden öğrenilmiştir ve bu hareketi sayesinde sağlıklı görünüme sahip olup, parazitleri de kontrol altına alırlar.

Yavru kedinizi fırçalamaya alıştırmalısınız. Başta sevmeyecektir bu yüzden oyuncakmış gibi ona alıştırdıktan sonra nazikçe onu tarayın. Başını tararken hassas davranmaya özen gösterin. Tüylerini kontrol edin bit, pire var mı diye. Daha sonradan dökülen tüyleri toplayabilirsiniz.

Yavru kedinizin gözlerine ve kulaklarına bakmayı unutmayın. Gözler biraz ıslaksa, ılık su ile ıslatılmış pamuk ile dikkatlice temizleyebilirsiniz. Aynı pamuğu ikinci gözde kullanmayınız. Kulaklarında kir varsa yine pamuk ile nazikçe temizleyebilirsiniz. Sert bir cisim sokmayınız. Elinizle pamuk yardımı ile temizleyebilirsiniz.

Sağlıklı dişleri ve patileri de unutmayalım. Yavru kedinizin dişlerini sık sık kontrol edin. Sağlıklı pembe damakları olduğunda anlayacaksınız. Bu kontroller kedinize ilerde ilaç verirken kolaylık sağlayacaktır. Yavru kedinizin tırnaklarını kesmeyi unutmayın. Onlara özel tırnak makasları bulunmakta. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir veterinere sorabilirsiniz. Aksi taktirde etini kanatabilirsiniz.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X