Anasayfa

 Köpeklerde B12 Vitamini Önemi ve Eksiklik Belirtileri

Köpek dostlarımızdan birisini sahiplenme için karar alan veya şu an için bir köpek dostumuz ile yaşan kişiler adına köpek dostlarımızın beslneme ihtiyacının eksiksiz şekilde karşılanması çok önemli ve son derece ciddi bir sorumluluk olarak görülmektedir. Köpek dostlarımızın beslenme ihtiyaçları ırklarına, yaşına, aktivite seviyesine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterse dahi metabolizma sağlıklarının korunabilmesi adına ve iyileştirilmesi için bazı temel besin gruplarına ihtiyaç duyulduğu biliniyor. Köpek dostlarımız farklı oranlar ile birlikte tüm öğünlerinde karbonhidrat, sağlıklı yağlar, protein, esansiyel mineral ve vitaminleri yemesi sağlanmalıdır. B12 vitamini de köpek dostlarımızın metabolizma sağlıklarına birden çok fayda sağlayan vitaminlerden bir tanesidir.

B12 Vitamini Nedir?

Köpek dostlarımızın optimum düzey içerisinde gelişebilmesi ve sağlıklarının iyi bir şekilde sürdürülebilmesi adına ihtiyaç duymuş olduğu en önemli vitaminlerden birisi B12 vitamini olarak biliniyor. Son derece yüksek besleyici değerlere de sahip olan bu vitamin durumu köpek dostlarımızın sinir sistemindeki işleyişe, hücre büyümesine, kırmızı kan hücre oluşumuna ve protein sentezi gibi önemli işlevlere direkt etki eder. Kritik öneme sahip olan B12 vitamini, vücut tarafından doğal olarak üretilmediği için besinler aracılığı ile vücuda alınması gerekir.

B12 vitamininin köpek dostlarımız için beslenmede önemi gerçekten çok büyüktür. Bu vitamin köpek dostlarımızın vücudunda enerji üretiminde, kana nüfuz eden hücrelerin direkt yapımında ve sinir sistemi fonksiyonlarında gerekli olabilir. Köpek dostlarımız genelde sığıt eti ve deniz ürünlerinden B12 vitamini alabilir. Ancak, bitkisel ya da vegan beslenen köpek dostlarımız için ek takviyeler gerekebilir. Yaşlı ya da bağışıklık sistemi zayıf olan köpek dostlarımız B12 vitamini eksikliğine maruz kalmaktadır. Ek takviyeler ile onları destekleyebilirsiniz. B12 vitamini eksikliği uzun süreli işitme ve görme kaybı, hafıza problemi ya da fiziksel ve davranışsal sorunlar gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Köpeklerin B12 ihtiyacını karşılamak için, evcil hayvan mamalarında bulunan takviyeler veya B12 vitaminli köpek maması opsiyonları tercih edilebilir.

Köpeklerde B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Köpek dostlarımızın tüketmiş olduğu mamalar yeterli oranda B12 vitamini içermediği takdirde ya da köpek dostlarımız B12 vitaminini metabolize edemediği durumlarda vitamin eksikliği durumu gündeme gelecektir. B12 vitamini vücutta demir emiliminden de sorumludur. Demir eksikliği ile birlikte bağışıklık sistemi, kansızlık şikayetleri gündeminize gelecektir. B12 vitamin eksikliği kronikleştiğinde ise enerjide azalma, halsizlik, iştahsızlık, kas kitlesinde azalma gibi durumlar çıkabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X