Anasayfa

 Yavru Köpeklerde Sosyalleşme ve Önemi

Her canlılık fiziksel ve zihinsel gelişiminde yavruluk zamanları son derece büyük bir öneme sahiptir. Özellikle köpeklerin yavruluk dönemlerinde yaşayarak öğrendikleri sosyalleşme becerisinin ilerideki süreçte ve yetişkinlik sonrasında ona çok faydalı olacağını hatırlatmak isteriz. Agresif ırk köpeklerin yavrularının bu dönemde başka köpeklerle ve insanlarla kaynaşıp yakınlaşması olası sorunların kesinlikle önüne geçmektedir.

Yavru köpeklerde sosyalleşme kadar eğitimin her aşaması geç kalınmadan planlanması gereken bir süreçtir. Bir köpeğin rahatlıkla sosyalleşebilmesi ve dışarıda vakit geçirebilmesi adına tüm aşılarının bitmesi ve veteriner hekim tarafından dışarıya çıkarılabilmesinin uygunluğunun onayının alınması gerekmektedir. Yavru köpeklerle iletişim kurabilmek yetişkin köpeklere nazaran çok daha kolaydır.

Köpeklerde Sosyalleşme Başlangıcı

Yetişkin olduğunda vereceği tepkiler ve karakterinin oluşması ilk 5 aylık süreçte oluşmaktadır. İlk 3 ayda aşılarının biteceği düşünüldüğünde 3-5 aylık süreç bunun için idealdir. Ayrıca yavrunun ilk sosyalleşme eğitimi kendi annesiyle ve kardeşleriyle zaten başlamaktadır. Bu nedenle tam olarak sütten kesilmeden yavruları sahiplenmemek gerekir. Yavru köpeklerin sosyalleşmesi sadece dış dünyada gerçekleşmemektedir. Evde ya da annesini emdiği sürede dahi zaten buna başlamıştır.

Köpeklerde sosyalleşmenin ana amacı onların daha rahat entegre olmasına yardımcı olmaktır. İnsanlara olduğu gibi kalabalığa gittiğinde de agresiflik göstermemesi ve tehlikeli bir hal almaması buna bağlıdır. Çocuklara, bitkilere, diğer köpeklere ve hatta kedilere karşı dahi uysal tavırlar sergilemesinin arkasında erken yaşta ve doğru sosyalleştirilmesinin önemi büyüktür.

Yavru Köpeklerde Sosyalleşme Aşamaları

Yavru köpeklerin sosyalleşmesi tüm hayatına olumlu etkilerde bulunabilecek bir davranışlar bütünüdür. Temel eğitim ve rutin egzersizler ne kadar önemliyse bu yavruların sosyal bir köpek hale gelmesine yardımcı olmakta önemlidir ki köpekler zaten genel olarak sosyal hayvanlardır.

Gözleri açılan ve oldukları yerde hareket etmeye başlayan yavruların artık etraflarını keşfetme zamanları gelmiştir. Her ne kadar annelerine bağımlı olsalar da 4-7 haftalık süreç onlar için fazlasıyla meraklı olma dönemlerini ifade eder. 7-10 Haftalık süreç ise onar açısından tamamen davranışsal öğreti dönemi olup artık uyum sağlama ve kuralları öğrenme açısından başlangıcı ifade eder. 10-12 Haftalık süreç ise onlar açısından korkuların ağırlıkta olduğu ve yabancı objelerden ya da canlılardan uzak durma eğilimlerinin ağır bastığı dönemdir. Bir adım atarken 2 kez düşünmeleri ve negatif yönlü hareket etme eğilimindedirler. 10-12 Haftalık dönem artık çevresel değişim ve farklılıklara karşı açık oldukları dönemdir. Bu dönem artık annelerinden ayrıldıkları ve yeni evlerine taşındıkları dönem olarak da bilinmektedir. Bu döneme kadar annesi kardeşleriyle yeteri kadar sosyalleşmiş ve bazı temel becerileri kazanmıştır. Bu saatten sonraki yaşam süreci kendi bağımsızlığına da kavuştuğu sürecin başlangıcıdır. Bundan sonraki sosyalleşme denemeleri sizin kontrolünüzde olacak olup artık sizin devreye girmeniz gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X