Anasayfa

 Kediler Neden Mırlar? Kedi Mırlamasının Faydaları Nelerdir?

Kedi mırlaması, kedi sahiplerince merak edilen en önemli konulardan bir tanesidir. Peki, kediler mutlu olduklarında mı, heyecanlandıklarında mı yoksa korktuklarında mı mırlarlar? Açıklayalım!

Kediler, kendi cinsleriyle ve insanlarla anlaşmak için değişik sesler çıkarmaktadır. Bu sesler arasında en dikkat çekeni ise, kedi mırlamasıdır. Kedi sahipleri özellikle kediler neden mırlar ve kaç tür mırlama sesi vardır gibi konuları araştırmaktadır.

Kedilerde bulunan sinirler beyne ulaşarak, kedinin ruh haline bağlı olarak değişiklik gösteren mırlama sesinin çıkmasını sağlamaktadır. Yani daha net bir şekilde açıklanacak olursa, kedinin ruhsal durumu hakkında, mırlama sesinden yararlanılabilir.

Kedi mırlaması insan sağlığı açısından da oldukça etkilidir. Kedi sahipleri sevdikleri dostlarıyla oyun oynarken veya dinlenirken, mırlama sesi sayesinde sakinleşebilirler ve bu sesten yarar sağlayabilirler.

Kedi Mırlaması İnsana Faydaları

Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin çıkarttığı mırlama sesinin birçok faydasının olduğu ortaya çıkmıştır. Kedi mırlaması faydaları hem insanlar için hem de kediler için oldukça fazladır.

Sanılanın aksine alçak frekansta gibi duyulan mırlama sesi, insan derisinin altındaki sinirlere ulaşır ve bu sinirleri harekete geçirir. Bu şekilde insan sağlığı için pek çok fayda sağlamaktadır. Kedi mırlamasının faydaları  maddeler hâlinde açıklanacak olursa;

  • Kedilerin çıkarttığı mırlama sesi, insanlarda oluşan solunum güçlüğünü büyük ölçüde azaltmaktadır.
  • Kan basıncını düşürerek, stresi yok eder.
  • Tendon ve kas sakatlanmaları nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında, mırlama sesinin katkısı büyüktür .
  • Kedi mırlaması insanlarda bulunan serotonin hormonunu artırarak, daha mutlu ve enerjik olunmasına katkı sağlar.
  • Mırlama sesi frekansları, kemik sağlığını korumak için en doğru titreşimdedir.
  • Genellikle kediler, sahipleri ile geçirdikleri süre boyunca çıkardıkları mırlama sesiyle aralarındaki bağı güçlendirerek güven duygusu vermektedirler.
  • Mırlama sesinin insan sağlığı açısından en büyük yararı, onlara anne karnını hatırlatmasıdır. Yapılan birçok araştırma, insanların düşük frekansta olan sesler ile sakinleştiğini ortaya koymuştur.

Kedi Mırlaması Anlamları

Kedi mırlaması ne anlama gelir, kedi sahipleri tarafından araştırılır. Kedilerin çıkardığı sesler zaman zaman endişe verici olmaktadır. Özellikle kedi sahipleri evcil hayvanlarını kucaklarına aldıklarında mırlama ve gırlama arasında bir ses duymaktadır.

Kediler mırlama sesini genellikle mutlu olduklarında çıkarmaktadır. Ancak hasta olduklarında da bu sesi çıkaran kediler de vardır. Yapılan birçok araştırma sonucunda kedilerin çıkarttığı seslerin, hem bilimsel hem de dini açıdan anlamları olduğu söylenir. Açıklanacak olursa;

1-Kedi Mırlaması Bilimsel

Kedi mırlaması sesi bilimsel olarak ele alındığında, birçok nedeni ortaya çıkmaktadır. Kedilerin çıkarttığı mırlama sesi nedir ve ne anlama gelir, bilimsel olarak bahsedilecek olursa;

  • Kediler acıktıklarında, sahiplerinden yemek istemek için bu sesi çıkarmaktadır. Bu nedenle açlık durumlarına göre mırlama sesinin düzeyini artırabilirler veya azaltabilirler.
  • Bu sesin çıkma nedenleri arasında en yaygın olanı kedilerin mutlu olmasıdır. Kediler mutlu olduklarında sırt üstü yatarlar, ellerini açıp kaparlar ve en önemlisi mırlama sesi çıkarırlar.
  • Kedi mırlaması genellikle yavru kedilerde daha sık görülmektedir. Bu durumun nedeni yavru kedi ve anne kedi arasındaki bağın kuvvetlenmesidir. Yavru kediler çıkarttıkları sesle, annelerine bağlılıklarını göstermektedir.

2-Kediler Neden Mırlar Dini

Birçok dini kaynakta açıklanan ve peygamber efendimizin hadislerinde çok sık rastlanan kedi beslemek, dinen sevaptır.  Öyle ki peygamber efendimizin Muezza adında bir kedisi vardır. İnsanlar üzerinde merhamet duygusunun oluşmasına katkı sağlaması ve eve bereket vermesi açısından, kedi beslemek sünnet olarak alınmıştır.

Dinî bilim insanları, kedilerin mırlamalarını dikkatli bir şekilde incelediklerinde, onların çıkardıkları mırlama sesinin ya Râhim olarak dışarı çıktığını ifade etmektedir. Bu nedenle kedi mırlaması İslam açısından önemli bir yere sahiptir.

Kediler Ne Zaman Mırıldar?

Kedi mırlama seslerinin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı konusu araştırılmaktadır. Kedisini iyi tanıyan insanlar, genellikle mırlama sesinin ne zaman çıktığını anlayabilmektedirler. Ancak kedisini iyi tanımayan kişiler için bu durumu anlamak oldukça güçtür.

Kedinin kucağa gelmesi ne anlama gelir ve kucakta mırlama sesi neden olur açıklanacak olursa; Kediler mutlu olduklarında ve güvende hissettiklerinde bu sesi çıkarmaktadır. Sahipleri ile aralarındaki güveni pekiştirmek, onları rahatlatmak için genellikle kucaklarına çıkarlar ve mırlama sesi çıkarırlar.

Aynı zamanda birçok kedi sahibi, kediler neden uyurken mırlar konusunu merak eder. Aslında mırlama sesinin çıkma nedeni çoğu zaman aynıdır. Kediler uyudukları zaman kendilerine istedikleri alanı oluşturabilirler ve güvende hissedebilirler. Bu nedenle mırlama sesi çıkarabilirler.

Ancak bazı durumlarda kedilerde çıkan mırlama sesi, acı çektikleri anlamına da gelmektedir. Kediler bir yerleri ağrıdığında ve hasta olduklarında mırlama sesi çıkararak, kendilerini sakinleştirmeye ve ağrılarını hafifletmeye çalışmaktadır.

Yaşlı kedilerde ömürlerinin sonuna geldiklerinde sakinleşmek ve stresten uzak kalmak için kedi mırlaması sesi çıkarmaktadır. Görüldüğü gibi kediler için bu ses, her zaman iyi bir anlama gelmemektedir. Kedi sahipleri, kedileri ile aralarındaki bağı kuvvetlendirerek ne zaman mırlama sesi çıkarttıklarını anlayabilirler.

Kedileri anlamak aslında oldukça kolaydır. Onlarla yeterince ilgilenildiğinde ve sevgi gösterildiğinde, ne zaman ne hissettiklerini ve sahiplerinden neler istediklerini anlamak daha kolay olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X