Anasayfa

 Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları ve Nedenleri

 Bazı hayvan severler kedilerin kısırlaştırılmasına karşı çıksa da yapılan araştırmalarla kısırlaştırılma işleminin onlar açısından oldukça sağlıklı olduğu ileri sürülüyor.Kedilerde doğaları gereği aile kavramı olmaz. Bu yüzden bir kedi bir süre sonra kendi dünyaya getirdiği erkek kediyle bile çiftleşebilir. Kedilerin kısırlaştırılması onların kontrolsüz ve yanlış şekillerde üremesine engel olur. Bazı hayvan severler kedilerin kısırlaştırılmasını istemese de bu operasyonun onlar açısından sağlıklı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 Kedi sahipleri, kedilerin cinsel yaşamlarını olmaları gerektiğini söyleseler de aslında kedilerde aşk kavramı olmadığını, yalnızca dürtülerinin etkisiyle üreme isteği duyduklarını göz ardı ederler. Kediler doğaları gereği bunu seksüel hormonlarının etkisi altında yaparlar. Aile kavramlarının olmaması kısırlaştırılmaları gerektiği konusunda önem arz eder.

Kısırlaştırma İşleminin Ona Hiçbir Zararı Yok

 Kediler kısırlaştırılırken anestezi işlemi uygulanarak üreme fonksiyonlara aperatif yöntemler kullanılarak son verilir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında kedi erkekse testisleri, dişiyse rahmi ve yumurtalıkları alınır. Kısırlaştırma işlemi kısa süren, kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir ameliyattır. Bu işlem için iki farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden hangisi uygun görülürse o uygulanır. Bu durum kedilerin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için gereklidir ve bu gereklilik bilimsel açıdan da kanıtlanmıştır.Her kedinin kendi türüne göre kısırlaştırılma zamanları vardır. Erkek kedilerle, dişi kedilerin cinsel olarak olgunluğa erişmeleri değişkenlik gösterir.  Genel olarak 6 ayını tamamlamış ve 2.5 kilo üzerine çıkmış kediler kısırlaştırılma işlemi için uygundur.

Kedinin Olgunluk Dönemine Girdiği Nasıl Anlaşılır

Erkek ve dişi kedilerin kızgınlığa  girme dönemleri farklılık gösterir. Kediler cinsel olarak olgunluk dönemine eriştiklerinde bunu hareketleriyle belli ederler. Bu zamanlarda her zaman olduğundan daha farklı davranmaya ve miyavlamaya başlar. Sahipleriyle sürekli yakınlık kurmaya başlar ve ilgi ihtiyacı artar. Sırtını kamburlaştırarak arka bölgesini havaya kaldırmaya başlarlar. Ayrıca gün içerisinde idrara çıkma sayılarında artma olur.

Kısırlaştırma İşleminin Faydaları

Kediler kısırlaştırıldıkları zaman kızgınlık belirtileri göstermezler. Eşleşme ihtiyacı duydukları için gelişen problemlerin büyük çoğunluğu ortadan kalkar. Rahim ve yumurtalık kanseri gibi hastalıklar görülmez. Plansız ve kontrolsüz üremenin önüne geçilir.  Kedilerin kısırlaştırma işlemi sonrası daha uzun ve sağlıklı yaşamaları sağlanır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X