Anasayfa

 Kedilerin Bizlere Belli Ettiği Kıskançlık Belirtileri

Kedi de olsalar onların da insanlara özgü benzer davranışları olabilir. Kızma, agresifleşme, mutlu olma, keyif alma gibi çok farklı olumlu olumsuz tepkiler verebilirler. Tüm bunların yanında kedilerin de hepsinin ayrı ayrı karakterlere sahip olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Bir kedinin hoşuna giden durum başka bir kedinin çok nefret ettiği bir konu olabilir. Kedilerin genel olarak duygularını ifade konusunda beceriksiz olması sahipleri ve kedi severler olarak beden dili, verdikleri işaretleri ve davranışları sonucu yaptıkları hareketleri anlama konusunda bizlerin çözümlemesi gerekir.

Konumuza dönecek olan kediler de tıpkı insanlar gibi kıskançlık duygusu içerisine girebilirler ve bunu hareketleriyle bizlere kesinlikle gösterir. Eve bir misafir gelmesi, bebeğinizin doğum sonrası ailenize katılması ve hatta ikinci bir kedi sahiplenmeniz kedilerin kıskançlık duygusunu fazlasıyla kabartabilir. Kediler alanlarını sahiplenen ve bunu koruma güdüsü besleyen canlılardır. Uzmanlar ise kedilerin de tıpkı bizler gibi kıskançlık krizine girebileceği gibi istemeyeceğimiz davranışlarda bulunarak tepki göstereceği bizlere söylüyor. Peki kedilerin kıskançlık hissetmesi sonrası göstereceği davranış biçimleri nelerdir?

Koku ve Tuvalet Sorunu

Dostunuz onu kıskandıran durumu tepki göstermek için tuvalet ihtiyacını yatağa, tuvalet kabının tam önüne ya da başka bir noktaya yaparak size işaret gönderebilir. En istenmeyen bir tepki biçimi olması nedeniyle kedi sahipleri tarafından kızılan bir durum olsa da korkmuş, stresli ve kıskançlık krizine iten durumu kısa sürede çözüme kavuşturmalısınız. Ayrıca kızgınlık dönemindeki bir erkek kedinin çiftleşme isteği nedeniyle ev içerisinde belirli noktalara koku bırakması ya da sahiplendiğiniz başka kedi olması nedeniyle dostunuzun bölge sahibi olduğunu göstermeye ve orayı işaretlemeye çalışması da kıskançlık belirtisi olabilir.

Agresif Tepkiler

Özellikle tıslama, kabarma, ısırma, pati atıp kaçma, nesneleri düşürerek kırma en belirgin kıskançlık göstergeleri olabilir. Tabi ki bunları sıklıkla yapması için onu kıskandıran ve düzenini bozmuş olan bir durumun gerçekleşmesi önemlidir. Aksi taktirde 1-2 kere yapılmış anlık tepkileri kıskançlığa bağlamak gereksiz olabilir. Eve yeni bir misafirin gelmesi, eşyalarının yerini değiştirmeniz, onunla eskisi gibi ilgilenmemeniz, mama ve su kabının boş kalması, tuvaletinin temizliğini yapmamanız, tüm ilgi ve evin odağı onun üzerindeyken birlikte oyunlar oynamamanız onun küsmesi ve devamında ilgisiniz üzerinde olduğu nesne ya da kişilere karşı kıskançlık yaşamasına yol açacaktır. Akabinde göstereceği bu tarz tepkilerle tekrar dikkati üzerine almaya çalışması ya da kızgınlığını agresif şekilde göstermesi beklenebilmektedir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi her kedinin farklı bir karaktere sahip olması nedeniyle kıskanma ya da tepki gösterme eşikleri de farklılık gösterecektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X