Anasayfa

 Köpeklerde Görülen Deri Hastalıkları Nelerdir?

Deri hastalıkları tüm köpek hastalıkları arasında en yaygın olanıdır. Bu nedenle, köpek sahiplerinin bu sorunu bilmesi ve farkında olması iyi olacaktır. Köpeğinizin bir deri sorunu varsa, sorunu çözmek için mutlaka veterinerinizle birlikte çalışmalısınız. Bununla birlikte, köpeklerde deri hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak köpeğinizin yararına olacaktır.

Düşünecek olursanız, köpeklerde görülebilecek birçok deri rahatsızlığı vardır. Bu noktada, veterinerinizin sorunu teşhis etmesi ve ele alması önemlidir. En önemli şey, köpek deri hastalıklarını teşhis etmek ve tedaviye başlamaktır.

Köpeklerde Görülen Deri Hastalıkları

Sürekli kaşınma, garip hareketler, kuru ve soluk cilt. Yukarıdakilerden herhangi biri size bir şey hatırlatıyorsa, köpeğinizin bir deri sorunu olabilir. Elbette, köpeğiniz her kaşındığında, bu mutlaka bir cilt sorunu olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, çok şiddetli hale gelirse ve sizi ve köpeğinizi rahatsız ederse, veterinerinize görünmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. Genel olarak, kaşıntılı cilt rahatsızlıkları köpeğinizin yaşamı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve kaşıntı kalıcı hale gelirse onu iyi bir yaşam kalitesinden mahrum bırakabilir.

Köpek deri hastalıkları, veteriner kliniklerinde görülen en yaygın rahatsızlıklardır ve normal bir günde görülen tüm hastaların neredeyse dörtte birini oluşturur. Peki köpeklerde en sık görülen cilt rahatsızlıkları nelerdir ve köpeğinizin cildini nasıl sağlıklı tutabilirsiniz?

Köpeklerde maya dermatiti

Genel olarak, bu köpeklerde en sık görülen deri rahatsızlıklarından biridir ve kulak kepçesi, dış kulak ve karın altında çok yaygındır. Maya dermatitine uyuz akarları ve pireler gibi dış parazitlerin yanı sıra hormonal dengesizlikler ve yanlış beslenme de neden olabilir. Maya dermatiti her ırktan ve her yaş grubundan köpekte görülebilir. Maya dermatiti olan köpeklerde, deride hoş olmayan bir koku, kızarıklık ve kötü deri dokusunun varlığı ile hastalıktan şüphelenilir.

Köpek mantar enfeksiyonları

Genç hayvanların baş, kulak ve kuyruklarında çok yaygındır. Köpeklerde en sık görülen mantarlar saçkıran ve veziküler mantardır. Tedavi edilmezse, mantar yayılabilir ve köpeklerde iki ila üç yıl boyunca cilt sorunlarına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde mantar kaşıntıya ve cilt bölgesinde açık yaralara neden olarak ciddi enfeksiyon riski yaratabilir.

Deri tümörleri

Deri tümörleri, köpeklerde en sık görülen deri sorunlarından biridir. Köpeğinizin derisinde sert, şişmiş doku görülüyorsa, mümkün olan en kısa sürede veterinere götürülmelidir. Bunun nedeni, şişmiş cildin ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmesidir. Köpeklerin derisinde kanserli tümörler gelişebilir. Gelişen tümörlerin hepsi kanser olmadığından, kesin bir yanıt almak için tümörden biyopsi alınmalıdır. Tümör küçük ve rezeke edilebilirse, veteriner cerrah onu çıkarabilir. Tümörün türüne bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır. Bu nedenle tümörden biyopsi yapılması ve türünün belirlenmesi çok önemlidir.

Alopesi

Evcil hayvan literatüründe "allopecia" olarak bilinen bu deri bozukluğu, aslında köpeklerde tüy dökülmesi ve kellik sorunudur. Çoğu insan köpeklerin tüy döktüğünü bilir. Evinde köpeği olan herkes bu tüy dökmenin ortalama oranını bilir. Saç dökülmesinin miktarı ırk, yaş ve çevresel faktörlere göre de değişebilir. Ancak stres, kötü beslenme ve hastalık saç dökülmesini şiddetlendirebilir ve cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.

Köpeğinizin tüy dökülmesi aşırı ise ve bu durum bir haftadan uzun sürüyorsa mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Tüy dökülmesinin normal olup olmadığını köpeğinizi gözlemleyerek fark edebilirsiniz. Aşırı tüy dökülmesi, köpeğinizin tüysüz bölgelere sahip olmasına neden olabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X