Anasayfa

 Kedilerin Tırnakları Kesilmeli midir?

Kedi tırnaklarının yeniden büyümesi, insan tırnakları ve ayak tırnakları büyümesi kadar doğaldır. Pek çok ev kedisinin tırnaklarındaki uzun tırnakları yalnızca tırmanmalarına ve zıplamalarına yardımcı olması için değil, aynı zamanda bölgelerini işaretlemeleri veya avlarını yakalamaları için de ihtiyaçları vardır.

Kedinin tırnakları çok uzunsa, bazen tırnağın sinirlerine ve kan damarlarına kadar yırtılabilirler. Hayvanın tırmalama nedeniyle yaralanma riski de artabilir. Bir kedinin tırnakları yeterince aşınmışsa kısaltılmalıdır. Kedilerin tırnaklarını kesmek genellikle olağandışı kabul edilir ve kesinlikle gerekli değildir - aslında tırnakların işlevi asla kısıtlanmamalıdır. Bu nedenle, evcil hayvanınıza tırmalama direği veya tırmalama tahtaları gibi daha iyi tırnak bakımı fırsatı sağlamanız yararlı olabilir. Kediniz genellikle bunun için zamanın gelip gelmediğini ve ne zaman geldiğini size belli bir şekilde bildirir. Bazı kediler ve özellikle erkek kediler, yürürken tırnaklarının genellikle geri çekildiği tırmanma gibi günlük egzersizler sırasında tırnaklarını aşındırırken, diğerleri bir tırmalama direğinin desteğine veya tırnak makasının yardımına ihtiyaç duyar.

Genel olarak, bu nedenle bir kedinin tırnaklarını kesmenin aslında her zaman gerekli olmadığı söylenebilir. Bununla birlikte, sahibi yine de ev kedisinin patilerine dikkat etmeli ve böylece yaralanmaları veya sağlık kısıtlamalarını önlemelidir. Yine de bir yaralanma meydana gelirse, kedi sağlık sigortası önerilir. Bu, şüphe durumunda sizi ve hayvanınızı kapsar ve yüksek tıbbi masraflara ve sınırlı tedaviye karşı korur.

Bir kedinin tırnakları ne sıklıkla kesilmelidir?

Kedinin tırnaklarının kesilip kesilmeyeceği ve ne sıklıkta kesileceği kedinin yaşına, sağlığına ve yaşam koşullarına bağlıdır. Özellikle uzunlarsa, kesinlikle kesilmeleri gerekir.

Özellikle ev kedilerinde, tırmalama direği ve diğer tırmalama seçeneklerine rağmen tırnakları çok uzamadan kesmek gerekebilir. Fazla hareket etmeyen yaşlı kedilerin bile tırnaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeli ve gerekirse kesilmelidir. Dışarıda olan kedilerin tırnakları genellikle farklı yüzeylerde hareket ettikçe kendi kendine aşınır ve ağaçlarda pençelerini keskinleştirir.

Kedinizin tırnaklarını kesmek istiyorsanız, mümkün olduğunca rahat bırakmalısınız. İki kişiyle daha kolay: biri kediyi tutar, diğeri tırnakları keser.

  1. Kedinin tırnağı uzatması için patinin ortasına bastırın.
  2. Pençeyi pembe kan damarlarının önünde maksimum 3 mm olacak şekilde klipsleyin. Emin değilseniz, başlangıçta en ucu koparmak daha iyidir.

Kediyi incitme korkusunun üstesinden gelmek için, veterinerinizin size tırnaklar nasıl keseceğinizi göstermesi en iyisidir.

Kanama var - ne yapmalıyım?

Tırnaklarını kestikten sonra kedinin tırnağı kanıyorsa, muhtemelen bir kan damarını yaralamışsınızdır. Kanama yaklaşık beş dakika sonra kendi kendine durmalıdır. Eğer durmazsa, bir veterinere danışmak en iyisidir.

Veterinerde tırnakları kestirmek

Emin değilseniz, kedinin tırnaklarını veterinere kestirtebilirsiniz. Bir sonraki kontrolde veterinerinizden tırnaklara bakmasını isteyin. Maliyetler veteriner hekimler tarafından değişkenlik gösterebilir. Diğer tedaviler ve muayenelerle birlikte birçok veteriner tırnakları ücretsiz olarak keser.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X