Anasayfa

 Köpeğim İshal Oldu Ne Yapmalıyım? Köpeklerde İshal Hastalığı

Köpek dostlarımızda ishal hastalığı çok sık bir şekilde görülebilen sorundur. Minik patili dostlarımızda daha sıvı, daha akışkan ya da sık şekilde dışkılama durumu var ise ishal rahatsızlığı görülebilir. İshal oldukça ciddi bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Kronik ya da akut seyirli birçok hastalığın habercisi olan ishal hastalığıdır. Akut ya da kronik seyirli birçok hastalığın belirtisi ishal olabilmektedir. Bir gün süren aşırı olmayan ishal durumu oldukça ciddi bir şekilde önem arz etmez fakat iki ya da üç günden uzun süren ishal durumu minik patili dostlarımızda dehidrasyonun durması gibi birçok önemli soruna yol açmaktadır.

Köpeklerde İshal Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Minik patili dostlarımızda ishale sebep olabilecek bir çok durum bulunuyor. İshal başlı başına çok büyük bir hastalık olabilir ve bunun dışında çok önemli hastalıkların habercisi olabilir. İshal oluşumundaki ana sebeplere biraz göz atalım istiyoruz. Ani olarak yapılan mama değişimleri sonucunda ishal durumu görülebilir. Ayrıca herhangi bir gıdaya aşırı hassasiyet varsa da ishal hastalığı görülebilmektedir. Alerjik tepkimeler, viral enfeksiyonlar, iç parazit durumları ishalin oluşumunda önemli rol oynarlar. Stres olan bir köpekte ishal görülebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, toksik etkili bitkilerin yenmesi, bağırsak enfeksiyonu gibi durumlarda da ishal görülürken çöp yenmesi, yabancı bir madde yutulması, hemorajik gastroenterit, ilaç yan etkisi ya da zehirlenme gibi durumlar ishal oluşumunda çok önemli rol oynuyor. İshale bağlı olarak ıkınma ile zorlanma, kanlı ya da mukuslu dışkı meydana gelebilmektedir. Köpek dostlarımızda ishalle beraber ateş, kilo kaybı ya da halsizlik de seyderiyor olabilir. Lütfen bu gibi herhangi bir şikayette veteriner hekimlere başvurmayı unutmayın.

Köpeğim İshal Oldu Ne Yapmalıyım?

Görüldüğü üzere yukarıda da saydığımız gibi ishal hastalığının birçok farklı sebebi vardır. İshali önleyebilmek adına köpek dostlarımızın niçin ishal olduğunu çözümlemek gerekir. Bunu en iyi yapabilecek kişi veteriner hekimdir. Köpek dostlarımızın ishal sebebi veteriner hekiminiz tarafından tüm gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde uygun tedaviye başlanması ile seyredecektir. İshal bir günden fazla sürüyor ve bununla beraber halsizlik, iştahsızlık ya da kusma gibi durumlar da var ise mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekiyor. Veteriner hekiminiz en iyi tedaviyi uygulayacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X