Anasayfa

 Köpekler Diş Değişimi Dönemi ve Ağız Sağlığı

Her doğan canlıda olduğu gibi yavru köpekler de dişsiz olarak doğar ve annelerini emerek gelişim sürecine ilk adımı atarlar. İlk 15-20 günlük süreçten itibaren ise süt dişleri çıkmaya başlar. 2-10 Haftalık süreç esnasında ise tüm süt dişleri çıkmış olmaktadır. Toplamda kesici, azı dişleri de dahil olmak üzere 28 dişleri bulunur. Irkına bağlı olarak ortalama 8-9 aylık süre sonrasında ise süt dişleri dökülerek yerlerine kalıcı yetişkin dişleri yerini almış olmaktadır.

 

Köpeklerin Diş Değişimi Dönemindeki Davranışları

Aynı bebeklerde olduğu gibi yavru köpeklerde de dostlarımızın farklı davranışlar göstereceğini bilmelisiniz. Severken ya da oyun oynarken dahi agresif davranışlar göstererek ısırma eğiliminde olabilirler. Bu dönem onlar açısında oldukça hareketli ve biz sahiplerine karşı hırçın hareketler gösterdiği, karakteristik davranışlarının yeni yeni oturmaya başladığı sıkıntılı bir süreci doğurur. Dişlerinin kaşınmasının etkisiyle sadece bizlere değil, evdeki koltuk, sandalye, terlik ne varsa ısırıp, kemirebilirler. Onların bu davranışına kızmak yerine, diş kaşıntılarını giderecek köpek oyuncakları almanız ve dikkatlerini buraya yönlendirmeniz en azından bu dönemde fazlasıyla önemlidir. Sadece agresif değişimler değil dostunuzun, iştahında azalma, uyku düzeninde bozulma ve mutsuz davranışlarıyla karşılaşmanız olasıdır. Her ne olursa olsun gelişim dönemi yavru dostlarımızın gerçek yetişkin bir köpek olma yolundaki zorlu ve uzun süreçlerinden birisi olup, yeteri kadar ilgi ve destek göstermek biz sahipleri olarak yapmamız gereken asli görevlerimizden birisidir. Bu durumun geçici ve onların yaşamsal süreçlerinde tıpkı bizlerde olduğu gibi onların doğal yaşam döngülerinin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Ağız & Diş Bakımı

Artık süt dişleri düşmüş bir köpeğin yetişkinlik dişlerinin ağız sorunlarına yol açmaması ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri açısından bakıma ihtiyaç duyacağını bilmeniz gerekir. Dişlerinin fırçalanmasını hiçbir köpek sevmez ve istemez. Bu durumla başa çıkabilmenizin en önemli hilesi onları yavruluktan bu davranışa alıştırmanız olacaktır. Diş fırçalama rutinini aynı tüylerini taramak gibi onların bakım süreçlerine eklemelisiniz. Öncelikle kısa sürelerle başlayıp onun korkmaması gerektiğini göstererek başlayıp zamanla bu süreci normal bir diş fırçalama süresine çıkarmalısınız. Daha sonrasında onu bir ödül mamasıyla ödüllendirerek dostunuzu daha hevesli hale getirebilirsiniz. Köpeklerde ağız ve diş sağlığı bakımı birçok köpek sahibi tarafından görmezden gelinen bir konudur. Yavru iken dikkatli olmak, onların yaşadığı davranış değişimlerine karşı hoşgörülü olmak ne kadar önemliyse yetişkin olduklarında da bu bakımı rutin hale getirerek ağız ve diş konusunda yaşayabilecekleri problemlerin önüne geçmek biz sahiplerinin elindedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X