Anasayfa

 Köpekler Neden Çim Yer? İşte Tüm Detaylar...

"Köpeğim çim yiyor" ifadesini fark ettiyseniz ve bunu garip bulduysanız, işte size güvence: Köpek ara sıra, örneğin yürürken veya bahçede serbest koşarken çim yer. Bu başlangıçta sorunsuzdur ve normal davranışının bir parçasıdır. Bazı köpekler için can sıkıntısını gidermek için kullanılır veya oyun gibidir. Yavru köpekler de bunu annelerinden kopyalıyor ve onun davranışını benimsiyor gibi görünüyor.

Köpeğim neden çim yiyor?

  • Köpeklerde çim yemenin nedenleri hakkındaki varsayımlar çok çeşitlidir:
  • Çimin köpeğin sindirimini desteklediği söylenir.
  • Bazı köpekler sindirim sorunları yaşadıklarında kusmak ve böylece zararlı gıda bileşenlerinden kurtulmak için çim yerler. (Tımar ederken toplanan tüyleri kusmak için düzenli olarak çim yiyen kedilerin aksine, bu köpekler için kanıtlanmamıştır.)
  • Köpekler ayrıca besin eksikliklerini gidermek için çim yerler.

Bu varsayımların çoğu şu anda bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu defalarca denendi, ancak tatmin edici ölçüde başarılı olamadı. Köpeklerin çim yemesinin kesin nedeni şu anda bilinmiyor. Bazı köpekler bundan hoşlanıyor gibi görünüyor çünkü çok dengeli ve kaliteli bir diyete sahip sağlıklı köpekler de bu davranışı gösteriyor.

Köpek çim yer: sakinleştirici etki

Köpeklerin çim yemesinin diğer şüpheli nedenleri sakinleştirici etkilerdir: örneğin, diğer köpeklerle stresli etkileşimlerde, çimleri kemirmek dikkat dağıtıcı ve rahatlatıcı olabilir. Daha önce de belirtildiği gibi, can sıkıntısı da bununla aşılabilir. Çiğnemek ve yemek yemek genellikle rahatlatıcıdır, bu nedenle çim yemek için de bu durum varsayılabilir.

Köpek çim yer: ne zaman sorun olur?

Köpeğiniz bol miktarda çim yer ve kusar mı? Bu tutamlar genellikle çiğnenmeden yutulur. Bu sizi uyarmalıdır. Daha sonra kusmaya ek olarak ishal ile sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi bir veterinere götürün. Köpeğin ne sıklıkta ve hangi durumlarda çim yediğini kaydetmek de yardımcı olur.

Ayrıca, kusmuğunda veya dışkısında kan bulursanız, dışkı mukusla kaplıysa veya köpeğiniz hiç dışkılamıyorsa (özellikle çim yedikten sonra), kesinlikle veterinere gitmelisiniz! Bunlar, gastrointestinal sistemdeki iltihaplanma veya bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi hastalıkların belirtileridir.

Köpek çim yer: akciğer kurdu tehlikesi

Köpeklerde mide-bağırsak parazitleri olduğu gibi, yaşam sürelerinin en azından bir kısmını köpeğin akciğerlerinde geçiren solucanlar da vardır. Bunlar akciğer kurdu olarak bilinir. Yumurtadan larvaya ve solucana dönüşen gelişimleri sırasında, bu solucanlar sözde bir "ara konukçuya", bu durumda bir salyangoz bağlıdır. Çok meraklı köpekler, özellikle de yavru köpekler bu salyangozları yerler ve parazitlerle enfekte olurlar. "Dolaylı" bir enfeksiyon yolu şudur: Köpek, (bazen küçük) salyangozların oturduğu çimleri yer. Salyangozdan gelen larvalar, köpeğin bağırsaklarından akciğerlerine göç eder ve burada yetişkin solucanlara dönüşürler ve onlar da yumurta bırakır. Onlardan çıkan larvalar akciğer dokusuna zarar verir. Akciğer kurdu olan köpekler, örneğin öksürük, düşük performans ve ateşten çeşitli derecelerde muzdariptir ve ayrıca burun kanaması da meydana gelir.

Köpek genellikle çim yer: Bu konuda ne yapabilirsiniz?

Veteriner elbette köpeği iyice inceleyecektir. Tıbbi olarak ilgili bulgular toplanırsa, örneğin mide-bağırsak sistemi hastalıkları veya metabolik bozukluklar durumunda köpek tedavi edilir.

Belki mevcut yemeği iyi tolere etmiyor veya mide-bağırsak parazitlerinden muzdarip. Stres ve/veya can sıkıntısı da faktör olarak dâhil edilmeli ve mümkünse en aza indirilmelidir. Belki de köpeğiniz şu anda alışılmadık bir durumda yolunu bulamıyordur. Kronik ağrı veya diğer fiziksel problemler de strese neden olabilir ve bu da davranışsal sapmalara yol açar.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X