Anasayfa

 Köpeklerde İntussusepsiyon Durumu Nedir?

Gastrointestinal obstrüksiyon olarak da bilinen intussusepsiyon, köpeklerde yaygın bir sorundur. Köpekler doğaları gereği meraklıdır ve hemen hemen her şeyi yeme ve çiğneme arzusuna sahiptir. Köpekleri farkında olsa da olmasa da çoğu köpek sahibi bu sorunun farkındadır.

Tüm köpekler risk altındadır, ancak genç köpekler özellikle daha da savunmasızdır. Yavru köpekler genellikle diş çıkarırlar ve çiğneyecek bir şeyler ararlar, bu nedenle her şeyi ağızlarına götürme eğilimindedirler.

Bağırsak tıkanıklığı, katı gıda ve sıvıların geçmesini engelleyen kısmi veya tam bir tıkanıklıktır. Bu, su ve besin maddelerinin emilimini engeller ve köpek hızla susuz kalır ve elektrolit dengesizliği yaşar. Daha da kötüsü, tıkanıklık bağırsak duvarına baskı yaparak bağırsağa zarar verebilir ve doku ölümüne (nekroz) veya yırtılmasına (bağırsakta yırtılma/perforasyon) neden olabilir.

Köpeklerde intussusepsiyon belirtileri

Kusma: Sürekli kusma ciddi dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir.

Anoreksiya (iştahsızlık): Köpekler yemeğe karşı ilgisizlik gösterebilir. Yabancı cisim tıkanıklığı (yiyemediğiniz bir şey) olan genç köpeklerde, yemeye devam edebilirler veya ilk başta yemeye çalışabilirler, ancak daha sonra kusabilirler.

Karın ağrısı: Tıkanıklık bağırsaklarda baskıya neden olabilir ve bu da şiddetli ağrıya, bağırsakların yırtılmasına ve karın iltihabına (peritonit) yol açabilir.

Halsizlik ve uyuşukluk: Bu durum dehidrasyon, elektrolit dengesizliği ve ağrıdan kaynaklanabilir.

İshal/engellenmiş dışkılama (kaka yapmama)/dışkılama: Kısmi tıkanıklığı olan köpekler, tıkanıklığın etrafında sıvı birikmesi nedeniyle ishal olabilir. Tıkanıklık tamamlanmışsa, köpek dışkılamaya çalışabilir ancak yapamayacaktır.

Kilo kaybı: Bir köpek kusuyor ancak dışkılamıyorsa, bağırsak tıkanıklığı olasılığı daha yüksektir.

Köpeklerde bağırsak tıkanıklığının nedenleri

İntussusepsiyona genellikle yabancı bir cisim neden olur. Köpeğin yediği ve tıkanmaya neden olan şey bağırsaktan geçemez ve tıkanmaya neden olur. Yaygın nesneler arasında kemikler, toplar, oyuncaklar, taşlar, mısır koçanları, kumaş (örn. iç çamaşırı veya çorap), meyve çekirdekleri, tamponlar ve doğrusal nesneler (örn. iplik, bant, tayt) bulunur.

Bununla birlikte, bağırsaktaki tümörler ve kitleler (anormal yeni doku büyümesi), özellikle yaşlı köpeklerde tıkanmaya neden olabilir.

Diğer olası nedenler şunlardır:

  • Stenoz (genellikle yara dokusu nedeniyle bağırsağın daralması)
  • Adezyonlar (önceki bir ameliyattan kalan yara dokusu bantları)
  • Bağırsak tıkanıklığı (bağırsağın bir kısmının bitişik bir alana kaydığı bağırsak karışıklığı)
  • Şiddetli bağırsak paraziti enfeksiyonları
  • Fıtık (bağırsağın bir kısmının komşu bir bölgeye kayması)
  • Büküm (bağırsağın bükülmesi)
  • İnce bağırsakta şiddetli iltihaplanma

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X