Anasayfa

 Yavru Köpekler Neden Isırır ve Isırmaları Nasıl Önlenir?

 Eğer yavru köpeğinizin sizi çok fazla ısırmasından endişelenmeye başladıysanız bu yazımızda sizi sakinleştirecek ip uçlarını vereceğiz. Yavru köpeklerin bu ısırma davranışı zaman içerisinde iyice azalacak olsa da, bu davranışı yapmalarının altında birkaç sebep yatıyor.

İlk olarak sahiplendiğiniz yavru köpeğin elinizi ısırmasının gayet olağan bir davranış olduğunu belirtmemizde fayda var. Bu ısırma davranışı onların gelişimsel süreçlerinin bir parçası. Bu yavru köpeğinizin agresif bir yapıya sahip olmasından çok dişleri çıkarken birşeyleri ısırma ihtiyacı hissetmelerinden kaynaklanmaktadır. Köpekler genelde etrafındaki nesneleri tanımak için ağızlarını kullanır. Bu sorunu önlemek için ona ısırabileceği ve kendini rahatlatabileceği oyuncaklar almanızı öneririz. Çubuk veya kemik şeklinde yapılan bu oyuncaklar sayesinde onun dikkatini çekebilirsiniz. Nesneleri ısırma ve çiğneme huyu yavru köpeğinizin dünyayı ve dış çevresini tanımaya çalışmasından kaynaklanıyor. Sizi ısırdığı için yavru köpeğinize sinirlenmeyin ve köpeğinizin dişlerinin 18. ay civarında tamamlanacağını unutmayın. Zaman içerisinde bu davranış azalacaktır.

Çok fazla ısıran yavru köpekler annelerinden daha iyi aylık olmadan ayrılmak zorunda kalan köpeklerdir. Bu aylarda anne köpekler yavrularına ne zaman ısırıp ısırmamaları gerektiğini öğretirler. Her ne olursa olsun yavru bir köpeğin ellerinizi ısırması durumunda ona kızarak tepki vermeyin. Sizi her ısırmaya kalktığında sesli bir şekilde hayır komutunu verin. Yavru köpek sizi ısırmaya kalktığında ellerinizi önünde sallayarak onla oyun oynamayın ve onun bu davranışının üzerinde fazla durmayın. Özetle onu görmezden gelin. Yavru köpeğiniz sizi ısırdığında ona sesli bir şekilde bırak diyebilirsiniz, sizi ısırmayı bıraktığında da onu sevdiği bir atıştırmalık ile ödüllendirin. Köpeğiniz sizi ısırmaya başladığında dikkatini dağıtmak için o anda değişik bir ses çıkarmayı deneyin. Köpeğiniz sizi ısırdığında kollarınızı birleştirmeniz ve onunla oyun oynamayı bırakmanız yanlış bir davranışta bulunduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Köpeğinizin stresini tetikleyecek herhangi bir durum olup olmadığını anlamaya çalışın. Köpekler strese girdikleri zamanlarda kendilerini savunmak için saldırgan bir tutum sergileyerek etrafındakileri ısırabilirler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız onu güvenli alanına götürmeniz sakinleşmesine yardımcı olacaktır.  Yavru köpeğinize yavruyken verdiğiniz bütün eğitimler ileride sizin işinize yaracaktır. Yavru köpeğiniz elinizi kolunuzu ısırmaya başladığında onun dikkatini dağıtacak oyuncaklar vermeniz gerekir. Ayrıca sizi ısırdığında yüksek sesle canınızın yandığını belli edecek tepkiler verirseniz bu davranışın yapmaması gereken bir davranış olduğunu deneyimleyecektir. Eğer bu ısırma davranışı sizi çok fazla rahatsız edecek bir boyuta ulaştıysa bu konuda uzman bir veterinerden destek almalısınız.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X